Asuntolainan sai elokuussa pääkaupunkiseudulla edelleen alle 0,50 prosentin marginaalilla

ruuan hintojen nousu

Viitekoron nousu ei vielä näy pankkien marginaaleissa.

Elokuussa 2022 asuntolainaan sai pääkaupunkiseudulla edullisimmillaan 0,45 prosentin marginaalin, ilmenee Etuan kuukausittain toteutettavasta marginaalivertailusta. Vertailua varten kymmeneltä pääkaupunkiseudulla toimivalta pankilta pyydetään joka kuukausi lainatarjous 150 000 euron esimerkkilainalle 20 vuoden laina-ajalla.

Halvin marginaalitarjous pääkaupunkiseudun asuntolainapankeista on Hypolla, jonka 1,47 prosentin todellinen kokonaiskorko on myös vertailun edullisin. Kallein asuntolainapankki elokuun vertailussa oli Ålandsbanken, jolta uuteen asuntolainaan saa 0,95 prosentin marginaalin ja 1,98 prosentin todellisen kokonaiskoron. 

Elokuussa vertailupankkien keskimarginaali oli 0,73 prosenttia. Uuden asuntolainan keskimääräinen todellinen kokonaiskorko oli heinäkuun alussa 1,75 prosenttia ja elokuussa 1,73 prosenttia.

Vuonna 2022 uusien asuntolainojen kysyntä on ollut alhaisempaa verrattuna edelliseen vuoteen, sillä uusia asuntolainoja nostettiin tammi–kesäkuussa 810 miljoonaa euroa vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2021.

Erot marginaaleissa säilyneet suurina

Asuntolainoissa viitekorkona yleisemmin käytetty 12 kuukauden euribor on tänä vuonna noussut selvästi inflaation ja keskuspankkien ohjauskorkojen noston seurauksena. Esimerkiksi kesäkuussa Etuan vertailussa asuntolainan todelliset vuosikorot vaihtelivat 0,94 prosentista 1,45 prosenttiin, nyt elokuussa 1,47 prosentista 1,98 prosenttiin. 

Viitekoron nousu kasvattavaa asuntolainan kustannuksia, mutta pankkien perimät marginaalit eivät ole nousseet. ”Asuntolainan viitekoron kehitykseen ei asuntovelallinen voi vaikuttaa. Viitekoron päälle pankki lisää oman marginaalinsa ja tämän osalta vaihtelu on edelleen suurta. Kilpailuttamalla pankit voi säästää selvää rahaa myös nousevien korkojen aikana”, toteaa Etua Oy:n toimitusjohtaja Antti Aarvala.

taulukko.png

Lähde: Suomen Rahatieto

One thought on “Asuntolainan sai elokuussa pääkaupunkiseudulla edelleen alle 0,50 prosentin marginaalilla

Leave a Reply

Back To Top