Elo: 95 % eläkeläisistä on huolissaan hintojen nousustaElo:

ruuan hintojen nousu

Poikkeuksellinen energian ja ruoan hinnan nousu on osunut eläkeläisten kukkaroon. 78 % vanhuuseläkkeen saajista sanoo kiristäneensä kulutustaan hintojen nousun seurauksena. Eniten on karsittu ruoasta, sähköstä ja matkustamisesta.

Kaksi kolmesta (62 %) eläkeläisestä uskoo oman taloudellisen tilanteensa heikkenevän tulevaisuudessa. Ylipäätään hintojen noususta sanoo olevansa huolissaan 95 % vanhuuseläkkeen saajista. Tiedot selviävät työeläkeyhtiö Elon kyselystä, johon vastasi marras-joulukuun aikana 9 150 vanhuuseläkkeellä olevaa suomalaista.

– Huoli tulevasta on tällä hetkellä suuri. Kuluttajien luottamus on ylipäätään poikkeuksellisen matalalla tasolla. Elinkustannusten nousu iskee erityisesti yksineläviin eläkeläisiin, sanoo Elon eläkejohtaja Saija Sundén.

78 % vanhuuseläkkeen saajista sanoo kiristäneensä kulutustaan hintojen nousun seurauksena.

Eniten eläkeläiset ovat karsineet peruselämisestä. 57 % sanoo ostavansa halvempaa ruokaa ja 56 % kertoo käyttävänsä vähemmän sähköä. Puolet eläkeläisistä (49 %) on karsinut vaatekuluista, 44 % on vähentänyt oman auton käyttöä ja 41 % on säästänyt matkustamisessa.

Joka neljäs (25 %) vanhuseläkkeen saaja sanoo kuluttavansa tällä hetkellä säästöjään.

– Vuodenvaihteessa eläkkeitä korottaa poikkeuksellisen suuri indeksikorotus. Tämä mekanismi huolehtii eläkkeensaajien ostovoiman säilymisestä näinä poikkeuksellisina aikoina. Kyselymme perusteella moni joutuu kuitenkin karsimaan elintasostaan,kuvaa Sundén.

Joka kolmas haluaisi jatkaa työntekoa, jos siihen tarjoutuisi mahdollisuus

Yksi keino vaikuttaa omaan taloustilanteeseen on tehdä töitä eläkkeen rinnalla. Vanhuuseläkkeellä oleva saa tienata vapaasti ilman tulorajoja. 28 % vastaajista sanoo, että haluaisi jatkaa työntekoa, jos siihen tarjoutuisi mahdollisuus. Se, että eläkkeen rinnalla työskenneltäisiin laajemmin, olisi Sundénin mukaan sekä yksittäisten ihmisten että koko yhteiskunnan etu.

– Monilta kokeneilta työntekijöiltä löytyy työkykyä ja työhalua. Työvoimapulan ratkomisessa kannattaisi luoda katsetta myös tähän porukkaan. Työpaikoilla olisi syytä käydä aktiivista keskustelua siitä, voisiko eläkkeelle jääviä tai jo jääneitä ihmisiä houkutella töihin. Tässä on myös asennemuutoksen paikka. Työelämässä tulee olla tilaa kaiken ikäisille ihmisille, sanoo Sundén.

Kyselyn mukaan joka kolmas (34 %) eläkeläinen ei tiedä, että vanhuuseläkkeen rinnalla saa työskennellä vapaasti ilman ansaintarajaa. Lähes puolet (48 %) on epätietoisia siitä, että eläkkeen aikaisesta työskentelystä kertyy myös lisää eläkettä.

– Liian moni eläkeläinen on epätietoinen näistä faktoista. Tässä on peiliin katsomisen paikka sekä meillä eläkeyhtiöissä että myös työpaikoilla. On meidän kaikkien etu, että eläkkeelle jääneet tietävät, millä eri tavoin he voivat pidentää työelämässä oloa ja miten he hyötyvät siitä taloudellisesti, toteaa Sundén.

Lähteet: Elo & STT


Muuta luettavaa muualta

Uutisia e-urheilusta ja pelaamisen englanniksi

Jos sinua kiinnostaa uutiset englanniksi, niin suuntaa pro esports sivustolle lukemaan uutisia.

Apple Pay -mobiilimaksaminen on toinen tapa maksaa ostoksia kätevästi

Apple Pay maksaminen keskittyy vahvasti 20–30-vuotiaisiin, kun taas Google Pay -maksajien profiili on huomattavasti laajempi, aktiivikäyttäjäryhmän ollessa 20–45-vuotiaat.

Kuka on Eetu “Eedspeaks” Pesonen?

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan Eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. Pesonen on kasva­nut internetin äärellä, mikä tarjoaakin täydellisen alustan ihmishistorian tapahtumien tutkimiselle.

Leave a Reply

Back To Top