Joka viidennellä kotitaloudella ei lainkaan varaa elinkustannusten nousuun

Joka viidennellä kotitaloudella ei lainkaan varaa elinkustannusten nousuun

Viidennes (20 %) Kuluttajaliiton kyselyyn vastanneista arvioi oman kotitaloutensa pelivaran olevan tällä hetkellä nolla euroa elinkustannusten noustessa. Kuluttajaliitto kysyi kuluttajilta, kuinka paljon kotitalouden kuukausittaiset menot voisivat nousta ilman, että kotitalous joutuu taloudelliseen ahdinkoon. Yksinhuoltajat ja yksinasuvat kertoivat muita useammin, että maksuvaraa kustannusten nousuun ei ole enää lainkaan.

Liki puolesta (47 %) suomalaisista kotitalouksista pelivara elinkustannusten nousuun on nollasta enintään 100 euroon, tämä selviää Kuluttajaliiton tuoreesta kyselystä (N = 1090).

Ihmisten taloudelliset haasteet korostuvat erityisesti yksinhuoltajilla, joista jopa 31 % kertoi, ettei heillä ole lainkaan maksuvaraa ilman taloudellisen ahdingon vaaraa.

Ei pelivaraa taloudessa

Elinkustannusten nousu tuntuu myös yksinasuvilla, joista joka neljännes (25 %) ilmoitti että pelivaraa omassa taloudessa ei enää ole.

”Kuluttajaliitto on erittäin huolissaan niistä kotitalouksista, joilla ei ole lainkaan varaa tai hyvin pieni taloudellinen liikkumavara elinkustannusten noustessa”, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

”Jo nyt esimerkiksi maksamattomat sähkölaskut näkyvät maksuhäiriömerkintöjen määrässä”, Beurling-Pomoell jatkaa, viitaten Asiakastiedon viimeisimpiin tilastoihin. ”Maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut tämän vuoden aikana jo 18 prosentilla, vaikka lämmityskausi on vasta alkamassa”.

Arkiset asiat ja tarvikkeet

”Yhteiskunnan on varmistettava, että kaikkien kuluttajien elämän perustarpeet, kuten ruoka, lääkkeet ja lämmitys voidaan turvata riittävällä tasolla myös tulevana talvena”, Beurling-Pomoell vaatii. ”Ketään ei saa jättää yksin.”

Kuluttajaliitto kuitenkin muistuttaa, että mikäli kuluttajalla ei ole varaa elämälle välttämättömiin perusasioihin, kuten ruokaan, lääkkeisiin tai lämmitykseen, on otettava välittömästi yhteyttä oman kunnan tai vuodenvaihteen jälkeen hyvinvointialueen sosiaalitoimeen tilanteen selvittämiseksi.

Kuluttajaliiton tilauksesta kyselyn toteutti Aula Research. Kyselyyn vastasi yhteensä 1090 henkilöä ympäri Suomen ja otos edustaa täysi-ikäisiä suomalaisia iän ja sukupuolen mukaan painotettuna sekä maakunnan mukaan kiintiöitynä. Kysely toteutettiin aikavälillä 6.9.-21.9.2022 sähköisenä kyselynä.

Lähde: Kuluttajaliitto


Muuta luettavaa muualta

Etsitkö itsellesi uutta edullisempaa liittymää tai sähkösopimusta?

Oletko miettinyt harkitsevasi uutta liittymää edullisempaa tai toiseen palveluun. Eri liittymiä löytyy suomesta monta erinlaista esimerkiksi puhelinliittymä tai nettiliittymä. Energian hinnan noustessa, kannattaa myös tutustua sähkösopimus asioihin, ettei sopimuksesi ole turhan kallis. Voit tutustua eri vaihtoehtoihin vertaaliittymat.fi sivustolta.

Netistä lainaa arjen tarpeisiin

Välillä tulee tilanteita, että tarvitset lainaa arjen menoihin. Jos tarvitset lainaa esimerkiksi harrastuksiin, remonttiin tai vaikka auton korjaukseen, niin tutustu eri lainoihin netistä. Netistä laina voi olla nopeampaa kuin itse konttorilla käynti.

Nettilainat.fi sivustolta löydät mm. Autolaina , Matkalaina , Yritysrahoitus , Vertaislainat ja paljon muuta tarjontaa. Käy tutustumassa nettilainat.fi sivustoon.

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne.

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.

Leave a Reply

Back To Top