Selvitys: näin paljon rahaa säästät kilpailuttamalla sähkösopimuksen

Selvitys: näin paljon rahaa säästät kilpailuttamalla sähkösopimuksen

Sähkösopimuksissa on todellakin eroja. Eri sähköyhtiöt tarjoavat nyt erilaisia sopimuksia ja kilpailevat asiakkaista talven kynnyksellä, kun tulevan talven sähköpörssin hintoja ei osata ennustaa.

Kuinka paljon eroja on paikallisten sähköyhtiöiden hinnoilla verrattuna suurempiin sähköyhtiöihin? Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus.fi selvitti asian.

Paikallisten sähköyhtiöiden hintoja

Moni haluaisi tukea paikallisia sähköyhtiöitä ja se onkin tärkeää varsinkin tässä energiakriisissä ympäri maailman. Se on kuitenkin hintojen noustessa tuottanut vaikeuksia, sillä jokaisen sähkönkuluttajan on täytynyt miettiä sähkösopimustaan siltä kantilta, mistä sähköä saa halvimmalla.

Paikallisten sähköyhtiöiden toistaiseksi voimassa olevien sopimusten pörssisähkön mukaan laskettavia sopimushintoja (+ALV):

  • Väre: Pörssihinta + 0,49 snt/kWh marginaali
  • Tampereen Sähkölaitos: Myy tällä hetkellä ainoastaan toistaiseksi voimassa olevaa TuntiSähköä johtuen sähköpörssin epävakaasta tilanteesta.
  • Kymeenlaakson Sähkö: Perusmaksu 2,99 €/kk Sähkön tuntihinta: NordPool-sähköpörssin hinta (22,83 snt/kWh) + toimitusmaksu 0,23 snt/kWh
  • Turku Energia: Perusmaksu: 3,78 €/kk + 0,29snt/kWh + pörssisähkön tuntihinta

Suurempien sähköyhtiöiden hintoja

Myös suurempien sähköyhtiöiden asiakkaana on puolensa. Ne eivät välttämättä ole samalla tavalla riippuvaisia nousevasta sähkön pörssihinnasta, vaikka tottakai se vaikuttaa todella merkittävästi heidänkin liiketoimintaansa.

Esimerkiksi listassa oleva Lumo Energia on ilmoittanut lopettavansa toimintansa 1.9.2022 koko maailmalla vaikuttavasta energiakriisistä johtuen.

Suurempien sähköyhtiöiden toistaiseksi voimassa olevien sopimusten pörssisähkön mukaan laskettavia sopimushintoja (+ALV) :

  • Fortum: Pörssisähkön tuntihinta + 0,5snt/kWh. Hinta sisältää kuukausikohtaisen hintakaton.
  • VattenFall: Perusmaksu: 2,95 €/kk + pörssisähkön tuntihinta + 0,29 snt/kWh
  • Helsingin Helen: Pörssihinta +0,45 snt/kWh
  • Lumo Energia: Lopettaa toimintansa kokonaan 1.9.2022 lähtien maailmanlaajuisesta energiakriisistä johtuen
  • Vaasan sähkö: Pörssihinta + välityspalkkio 0,25 snt/kWh + perusmaksu 3,50€/kk

Paikallinen vai valtakunnallinen sähköyhtiö?

Kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus, jotta näet, mitä halvimpia sopimuksia sinulle ehdotetaan. Tämä riippuu aina täysin siitä, missä asut ja mikä on sähköntarpeesi.

Esimerkiksi on eri asia pyytää yritykselle sähkösopimusta, jossa liiketilat ovat käytössä vain arkisin. Kun taas sähköllä lämpiävä viisihenkisen perheen omakotitalo kuluttaa aivan eri tavalla sähköä.

Se, että haluaako solmia sopimuksen paikallisen vai suuremman sähköyhtiön kanssa, on täysin omasta tahdosta kiinni. Osalle paikallinen sähkö on ehdoton valinta, sillä sillä halutaan tukea suomalaisia työpaikkoja sekä ostovoimaa.

Mistä hinnat koostuvat?

Voi olla, että kWH-hinnat pyörivät samoissa lukemissa riippumatta siitä, onko sähköyhtiö paikallinen vai suurempi yhtiö. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mistä hinnat koostuvat.

Kokonaishinta muodostuu kolmesta eri seikasta: sähkönsiirron hinnasta, sähkö- ja ALV-maksuista sekä sähköenergian hinnasta. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, minkälaisia eri kulueriä sähkön hintaan on liitetty, joista kokonaishinta muodostuu.

Hinnan pystyt arvioimaan hyvin laskemalla, mikä on suunnilleen taloutesi tai yrityksesi kuukausikulutus ja kuinka paljon laskua sinulle kertyy kustakin kuukaudesta. Sen avulla voi saada konkreettisemman näkemyksen hinnan muodostumisesta verrattuna pelkkiin numeroiden päässä pyörittelyyn.

Sähkön tuottamismenetelmä puntarissa

Jos aiemmin on halunnut ostaa nimenomaan vesi- tai tuulivoimalla tai muulla tavoin uusiutuvalla sähköntuottomenetelmällä tuotettua sähköä, on osa joutunut nyt valitsemaan toisin hintojen kallistuessa pilviin.

Ylempänä olevassa hintavertailussa on katsottu sähköyhtiöiden tarjoamia halvimpia pörssisähkön tuntisopimuksia ja osassa paikoista esimerkiksi vesivoimalla tuotettu sähkö maksoi jopa 10snt enemmän/kWh, mitä muilla tavoin tuotettu sähkö.

Kumpi kannattaa siis valita?

Kilpailuta sähkösopimus, jotta saat osviittaa siitä, mistä sähköyhtiöistä saat parhaimman tarjouksen juuri tänä päivänä. Pörssisähkön hinta muuttuu joka tunti erilaiseksi kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Kannattaa käyttää pätevää hinnanvertailusivustoa, kuten halvinsähkösopimus.fi -sivustoa. Loppu on sinun päätettävissäsi riippuen siitä, millä tavoin tuottua sähköä haluat ostaa ja minkä pituisen sopimuksen haluat solmia.

Niin paikallinen sähköyhtiö, kuin suurempikin sähköyhtiö ovat kummatkin loistavia valintoja oman sähkösopimuksen solmimiseen.

Kannattaakin keskustella omien perheenjäsenten kanssa tai kirjoittaa paperille ylös seikkoja, mitkä ovat itselle tärkeitä sähkösopimusta laatiessa. Toisilla vaikuttavat arvopohjaiset asiat ja osan taas on pitänyt miettiä enemmän hintakilpailutusta ympäristötekojen sijasta.

Aiheeseen liittyvät linkit:

Lähde: EMTIR MARKETING OÜ

Leave a Reply

Back To Top