Kulutusluotto tuo joustovaraa arjen kuluihin ja investointeihin

Kulutusluotto

oskus sekä yksityishenkilön että yrityksen arjessa tulee vastaan yllättäviä kulueriä. Esimerkiksi onnettomuudet ja muut yllättävät sattumat voivat koitua kalliiksi, minkä lisäksi niihin voi olla mahdotonta varautua. Toisaalta koskaan ei voi olla varma, milloin vastaan tulee kaikkien aikojen investointimahdollisuus. Kenties unelmiesi mökki tulee yllättäen myyntiin, tai yrityksellesi tarjoutuu tilaisuus edulliseen ja tuottoisaan investointiin. Olipa tilanne mikä tahansa, joustava kulutusluotto voi koitua eduksi, kun yllättävä rahantarve iskee.

Mitä kulutusluotto tarkoittaa?

Kulutusluotot ja muut uudet lainatyypit ovat mullistaneet laina- ja rahoitusmarkkinoita perin pohjin. Tämän lisäksi digitalisaatio ja lainapalveluiden siirtyminen verkkoon on lisännyt lainantarjoajien ja erilaisten lainatyyppien määrää. Nykyisin on esimerkiksi mahdollista ja helppoa hakea kulutusluotto netistä niin perinteiseltä sekä suurelta pankilta kuin pienemmältä sekä uudemmalta rahoituslaitokselta.

Mutta mitä kulutusluotolla käytännössä tarkoitetaan? Kyseessä on kattotermi kaikille lainoille, joita myönnetään tarkemmin määrittelemättömiin kulutustarkoituksiin. Pankki tai rahoituslaitos, joka lainan myöntää, ei siis lainasopimuksessa tai muussakaan yhteydessä kysele rahan käyttötarkoituksen perään. Näin kulutusluotolla lainatut rahat voi käyttää joustavasti yksityishenkilön tai yrityksen tilanteen mukaan.

Kulutusluoton ehdot

Kulutusluottojen ehdot määrätään muiden lainatyyppien tavoin lainasopimuksessa, johon sekä lainan hakija että lainan myöntäjä sitoutuvat. Sopimuksessa sovitaan esimerkiksi korosta, muista kuluista ja laina-ajasta. Laki kuluttajaluotoista asettaa raamit, joiden mukaan sopimukset on sovittava. Esimerkiksi tällä hetkellä luotolle ei saa asettaa yli kymmenen prosentin suuruista todellista vuosikorkoa.

Luoton ehdot sovitaan aina asiakaskohtaisesti. Jokaisella pankilla ja rahoituslaitoksella on omat nyrkkisääntönsä ja linjauksensa, joiden mukaan ehtoja sovitaan. Lisäksi korkojen määräytymiseen vaikuttavat aina myös viitekorot. Niinpä kuluttajan mahdollisuudet vaikuttaa lainansa ehtoihin ovat osittain rajatut. Toisaalta jokainen lainanantaja haluaa asiakkaikseen riskittömät ja parhaat asiakkaat. Siksi pitämällä luottotiedoistaan ja muusta taloustilanteestaan erityisen hyvää huolta, yksittäinen kuluttaja voi maksimoida todennäköisyytensä saada edullinen ja muutenkin parhailla ehdoilla varusteltu laina.

Kulutusluotto voi olla niin vakuudellinen kuin vakuudeton laina. Tämä määräytyä esimerkiksi sen mukaan, mihin käyttötarkoitukseen lainaa haetaan. Lähtökohtaisesti vakuudettomat lainat ovat ehdoiltaan epäedullisempia kuin vakuudelliset lainat.

Kulutusluoton hakeminen

Kuten artikkelissa aiemmin mainittiin, kulutusluottojen hakeminen onnistuu sekä perinteisiltä pankeilta että sähköisesti toimivilta rahoituslaitoksilta. Koska lainanantajien kilpailu asiakkaista on kovaa, voi kulutusluoton kilpailuttamalla ja mahdollisia lainatarjouksia vertailemalla säästää huomattavia rahasummia. Kuten asuntolainat tai muut perinteiset lainatyypit, myös kulutusluottoja voi kilpailuttaa. Tämä onnistuu parhaiten erilaisia verkosta löytyviä lainapalveluita käyttäen. Vertailemalla lainoja kuluttaja voi löytää koroiltaan ja muilta ehdoiltaan parhaan ja joustavimman lainan.

Kulutusluoton lainaamiseen vaikuttavat samat tekijät kuin muihinkin lainatyyppeihin. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa tekee luoton saamisesta käytännössä mahdotonta. Lisäksi kulutusluoton hakijalla on oltava suomalaiset pankkitiedot ja vakituinen Suomessa sijaitseva osoite.

Kaiken kaikkiaan kulutusluotot ovat siis joustava ja moneen muotoon taipuva lainatyyppi. Sen joustavuudesta huolimatta on aina muistettava, että rahan lainaamiseen liittyy aina riskejä. Siksi kulutusluottoakaan ei tule ottaa ilman huolellista pohdintaa.

Lähde: MyNewsDesk

5 thoughts on “Kulutusluotto tuo joustovaraa arjen kuluihin ja investointeihin

Leave a Reply

Back To Top